Olej z baobabu – dla jakiej cery będzie najlepszy?

Moda na olejki wykorzystywane w kosmetyce wciąż trwa. Niektóre są dość nietypowe. Jednym z nich jest olej z baobabu – dla jakiej cery będzie najlepszy?

Tajemniczy baobab

Baobab to ogromne drzewo, które rośnie w Afryce i Australii. Jest znane z długowieczności. Baobaby mają charakterystyczny, zgrubiały pień, który może osiągnąć nawet do kilkunastu metrów średnicy. Zrzuca liście w porze suchej. Magazynują wodę w pniu. Najwięcej gatunków baobabów znajdziemy na Madagaskarze. Zastosowanie mają zarówno liście jak i nasiona tego potężnego drzewa.

Olej z baobabu – dla jakiej cery będzie najlepszy?

Z nasion baobabu można wyprodukować olej, który ma półpłynną konsystencję i złoto żółty kolor. Jego zapach jest bardzo delikatny. Olej z baobabu prawie nie wysycha, co wydłuża czas jego przechowywania i możliwości jego wykorzystania. Olejek pielęgnacyjny z długowiecznego drzewa jest tłoczony na zimno. To naturalny produkt, który ma silne właściwości nawilżające. Odżywia suchą skórę, zmiękcza ją i poprawia wygląd cery. Jest idealny na zmarszczki, ponieważ spłyca je i zapobiega powstawaniu nowych. Regeneruje i koi skórę, więc jest polecany na różne choroby skórne. Olej zawiera cenne składniki takie jak kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, sterole oraz witaminy z grupy A, E i F. Może być stosowany do cery suchej i skłonnej do podrażnień. Także w celu zapobiegania starzenia się skóry i powstawaniu zmarszczek oraz skutecznej walki z tymi już istniejącymi. Wyciąg z nasion baobabu ma działanie lecznicze i upiększające cerę. Przeciwutleniacze i inne substancje w nim zawarte sprawiają, że skóra odzyskuje zdrowy wygląd. Ten kosmetyczny specyfik może być stosowany na trądzik, łuszczycę, egzemę czy inne stany zapalne skóry. Pomaga on w gojeniu ran, poparzeń czy blizn. Nadaje się więc do każdego rodzaju cery. Kilka kropli olejku wtartego w skórę wystarczy, aby poczuć różnicę. Nadaje się zarówno na noc jak i na dzień, ponieważ nie brudzi ubrań. Dostaniemy go w formie kremu, balsamu lub serum nawilżającego. Warto szukać olejku w dobrych sklepach kosmetycznych i zielarskich, zarówno stacjonarnych jak i internetowych.baobab

Olej z baobabu to produkt kosmetyczny o wielu cennych właściwościach. Stosowany w codziennej pielęgnacji skóry pomaga ją odbudowywać, regenerować i leczyć. Cera nabiera blasku, staje się miękka i wygładzona. Warto wypróbować ten olejek i skorzystać z jego naturalnej mocy, aby cieszyć się pięknym wyglądem skóry przez długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *