Ekstrakty roślinne- podział ze względu na główne składniki

Ekstrakty roślinne są to inaczej wyciągi, do których produkcji wykorzystuje się liście, kwiaty, korę, owoce lub korzenie danego składnika naturalnego, oraz, w zależności od rodzaju ekstraktu – alkohol etylowy, wodę lub glikol propylenowy, czy oleje roślinne. Ekstrakty mogą mieć właściwości lecznicze lub kosmetyczne (w zależności od konkretnego preparatu – nawilżające, dezynfekujące,przeciwzmarszczkowe, zwalczające cellulit, łuszczycę, zwalczające szkodliwe skutki promieniowania UV, likwidując przebarwienia etc.).

Zawartość ekstraktów.

 

 Ekstrakty roślinne zawierają różnego rodzaju składniki aktywne umożliwiające im tak efektywne działanie. Zaliczamy do nich: garbniki, flawonoidy, saponiny, olejki eteryczne, śluzy, witaminy i inne cenne substancje. Dzięki zastosowaniu ekstraktów w kosmetykach wzrasta wartość takiego preparatu (jego działanie zostaje bowiem zintensyfikowane). Ekstrakty roślinne możemy podzielić m.in. ze względu na to, jakie składniki zawierają, i tak, znane są nam:
* ekstrakty zawierające saponiny – o właściwościach oczyszczających;
* ekstrakty mające w składzie flawanoidy – działające przeciwzapalnie, łagodzące podrażnienia;
* wyciągi ze śluzami – o działaniu ochronnym, zabezpieczającym przed działaniem UV;
* wyciągi z garbnikami – mające zastosowanie w kosmetykach przeciwtrądzikowych i zwalczających łojotok; jednocześnie działające przeciwzapalnie i ściągająco;
* ekstrakty obfitujące w barwniki – znajdujące się w składach odżywek barwiących włosy, rzęsy;

Zastosowanie.

Zdecydowanie najszersze zastosowanie przejawiają wyciągi z garbnikami. Pomagają one wzmacniać tkankę skórną, zmniejszają skłonność do występowania zapaleń, a zwiększają odporność mechaniczną. Ponad to mogą stanowić składnik preparatów zwalczających potliwość a także kosmetyków do pielęgnacji stóp.

PODZIEL SIĘ: