Coraz więcej kobiet decyduje się na samodzielną „produkcję” kosmetyków na własny użytek. Zarówno w sklepach zielarskich, tych stacjonarnych jak i internetowych, jak i w gabinetach medycyny naturalnej można nabyć potrzebne do tego procesu surowce.

Konieczne jest również zaopatrzenie się w odpowiednie narzędzia, służące do mieszania, destylowania oraz przechowywania substratów oraz przygotowanych mieszanek. Wśród surowców kosmetycznych kluczową rolę odgrywają:

  • Antyoksydanty – inaczej przeciwutleniacze – substancje o naturalnym bądź syntetycznym pochodzeniu, mające na celu zahamowanie działania wolnych rodników, odpowiedzialnych za degenerację komórek. W wyniku działania wolnych rodników w organizmie zachodzą zarówno zmiany niekorzystne dla zdrowia, jak i urody. Aby im zapobiec stosuje się właśnie antyoksydanty, najczęściej wykorzystuje się w kosmetyce następujące ich postacie: witaminy C, E, betakaroten, koenzym koenzym Q10, kwas ferulowy, kwas liponowy oraz roślinne ekstrakty bogate w polifenole i flawonoidy (zawarte w soi, pestkach winogron, zielonej herbacie, rozmarynie, cytrusach i innych). Antyoksydanty mają również działanie chroniące preparat kosmetyczny przed czynnikami zewnętrznymi – a więc przedłużają jego trwałość.
  • Ekstrakty roślinne – składniki czynne pozyskiwane z różnych części roślin przy pomocy ekstrakcji odpowiednio dobranym rozpuszczalnikiem (glikolem, etanolem czy olejem roślinnym itp.), mogą mieć zarówno formę płynną, jak i postać proszku i są stosowane jako aktywne składniki kosmetyku, decydujące o jego działaniu – nawilżającym, antybakteryjnym, ujędrniającym, pochłaniającym promieniowanie UV, łagodzącym podrażnienia, redukującym przebarwienia czy stymulującym krążenie (i innych).

Najbardziej znane i cenne substancje czynne ekstraktów roślinnych to flawonoidy i polifenole, witaminy, fitosterole, karotenoidy.

  • Eksfolianty – czyli składniki złuszczające, które dzilimy na mechaniczne oraz chemiczne. Postać mechaniczna eksfoliantów to drobiny ścierne (o pochodzeniu organizcznym – ze zmielonych nasion lub łupin roślin, zmielonych ziół, soli, lub o pochodzeniu syntetycznym). Postać chemiczna to środki enzymatyczne, rozpuszczające obumarłe komórki naskórka, Zaliczamy do nich także kwasy hydroksylowe (AHA, BHA) – stosowane, jeśli chcemy wpłynąć na głębsze wartstwy skóry.
  • Emulgatory – wpływające na odpowiednią konsystencję kosmetyku, stabilizujące oraz konserwujące go.
  • Humektanty – substancje wiążące wodę w kosmetyku, oraz wpływające na zatrzymywanie wody w skórze, jeden z głównych składników kosmetyków nawilżających, napinających oraz wzmacniających jej elastyczność.
  • Hydrolaty – destylaty, produkty uboczne pozyskiwania olejków eterycznych.
  • Witaminy – związki organiczne o różnej budowie, wpływające na kondycję całego organizmu. W kosmetyce zastosowanie znajdują w szczególności : witamina A i jej pochodne, witamina E i jej pochodne, witamina C, witaminy z grupy B (zwłaszcza B3, B5 i witamina PP), witamina D, a także witamina F.

Witaminy mogą różnorako działać na skórę – jako antyoksydanty na przykład nie tylko nawilżają, łagodzą czy chronia przed czynnikami z zewnątrz, ale też regulują podziały komórkowe skóry.

Udostępnij :)

Comments are closed.