Ekstrakty ziołowe w kosmetykach

Ekstrakty ziołowe znajdują szerokie zastosowanie w kosmetykach. Możemy wyróżnić zarówno ekstrakty o różnych konsystencjach : płynnej, półpłynnej i stałej. W zależności od rozpuszczalnika użytego przy produkcji danego wyciągu dokonuje się natomiast rozróżnienia na ekstrakty: alkoholowe, olejowe lub wodne. Ogólnie proces ekstrakcji polega na połączeniu dobranego odpowiednio rozpuszczalnika z surowcem roślinnym. Następnie mieszanka podlega destylacji, w celu usunięcia części lub całości rozpuszczalnika.
Do najtrwalszych ekstraktów ziołowych należą te na bazie alkoholu.

 

Zastosowanie.

Czytaj dalej Ekstrakty ziołowe w kosmetykach

Ekstrakty roślinne- podział ze względu na przeznaczenie (rodzaje cery)

Ekstrakty roślinne znajdują szerokie zastosowanie tak w kosmetyce, jak i w ziołolecznictwie. Czym są? To roztwory otrzymywane w procesie ekstrakcji danej części rośliny (kwiatu, owocu, łodygi, kory, korzeni, liści…) przy pomocy odpowiednio dopasowanego rozpuszczalnika. Najczęściej aby pozyskać ekstrakt roślinny wykorzystuje się alkohol etylowy, glikol propylenowy lub oleje roślinne. Wszystko zależy od rodzaju rośliny oraz od późniejszego przeznaczenia preparatu. A mogą one wykazywać różnorodne właściwości, zarówno lecznicze (w tym w chorobach skóry) jak i kosmetyczne (nawilżające, dezynfekujące, odżywiające czy wygładzające). Destylacja roztworu to dopiero początkowy proces pozyskiwania ekstraktu. Konieczne jest jeszcze krystalizowanie, czyli usunięcie składników niepożądanych, tak aby zachować samą esencję.

 

Ekstrakty

Ekstrakty mogą być oczywiście przyrządzane samodzielnie. Można jednak zaopatrzyć się w już gotowe kosmetyki wzbogacone o określony preparat – do cery są to rozmaite kremy, mleczka, toniki, sera, mgiełki. Istnieje co najmniej kilka klasyfikacji gotowych wyciągów. Jednym z istotniejszych (dla laików) jest podział ze względu na to, do pielęgnacji jakiej cery nadaje się dany wyciąg. I tak:

* do cery suchej zaleca się używanie ekstraktów nawilżających i odżywiających z : owsa (odżywiający, łagodzący podrażnienia, , z nasion peruwiańskiej rośliny Tara, z kwiatów nagietka). Dla cery suchej nie zaleca się preparatów zawierających alkohol.

* do cery tłustej – ekstrakty o właściwościach ściągających, oczyszczających, redukujących wydzielanie sebum (np. z lawendy, z brzozy, z rumianku, z lipy drobnolistnej),

* do cery z oznakami zmarszczek: ekstrakty z aceroli ( o dużej zawartości antyoksydantów, właściwościach wygładzających, przeciwzapalnych i nawilżających), z lucerny (tzw. retinol roślinny stymulujący metabolizm skóry, syntezę kolagenu), z liści rozmarynu (o silnym działaniu odżywiającym i antyoksydacyjnym, hamujący procesy fotostarzenia);

z liści miłorzębu (pobudzający krążenie krwi, lipolizę, wnikający głęboko w skórę); z kory dębowej;

* co cery trądzikowej – ekstrakt z aloesu (kojący, głęboko wnikający w skórę i regenerujący ją, łagodzący podrażnienia); z róży damaceńskiej (antysentyczny, przeciwzapalny, przyspieszający gojenie się ran), z liści brzozy brodawkowatej (dogłębnie oczyszczający, otwierający pory), z lawendy (działa ściągająco, reguluje wydzielanie sebum, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie);

* do skóry naczynkowej – wzmacniające odporność i elastyczność naczyń krwionośnych ekstrakty, stymulujące krążenie, lekko ściągające i przyspieszające proces gojenia (np. z liści winorośli, z rumianku pospolitego).

Korzystne właściwości ekstraktów.

Poza tym można zauważyć, że niektóre ekstrakty mają również właściwości korzystnie wpływające na koloryt skóry. Są to m.in. wyciągi: z korzenia lukrecji, z marchwi. Mimo jednak naturalnego pochodzenia warto zachować rozwagę w stosowaniu kosmetyków wzbogaconych o roślinne ekstrakty (w ten sposób unikniemy przykrych konsekwencji, jak reakcja alergiczna).

Elastyna – opis własności kosmetycznych

Elastyna to białko, które stanowi główny składnik sprężystych włókiem w skórze, dzięki czemu odpowiada za elastyczność i rozciągliwość tej tkanki. Elastyna występuje w organizmie ludzkim naturalnie. Co więcej – do pewnego wieku mają one naturalną zdolność do regeneracji. Niestety około 25 roku życia ten proces ulega spowolnieniu, i wraz z upływem lat jego tempo i intensywność gwałtownie maleją. W rezultacie skóra całego ciała traci swoją pierwotną elastyczność i sprężystość. Czytaj dalej Elastyna – opis własności kosmetycznych

Elastyna- zrób sobie krem

Elastyna jest to białko, które współwystępuje wraz z kolagenem w tkance łącznej. Ma ona za zadanie zapewniać skórze sprężystość oraz elastyczność. Włókna elastynowe są produkowane w organizmie ludzkim, jednak wraz z osiągnięciem 25 roku życia ta produkcja ulega stopniowemu zmniejszeniu, aż do całkowitego zaniku w 4 lub 5 dekadzie życia. Wtedy dochodzi do utraty sprężystości przez skórę, pojawiają się zmarszczki oraz utrata witalności.

 

Kosmetyki.

Czytaj dalej Elastyna- zrób sobie krem

Ekstrakty roślinne- podział ze względu na główne składniki

Ekstrakty roślinne są to inaczej wyciągi, do których produkcji wykorzystuje się liście, kwiaty, korę, owoce lub korzenie danego składnika naturalnego, oraz, w zależności od rodzaju ekstraktu – alkohol etylowy, wodę lub glikol propylenowy, czy oleje roślinne. Ekstrakty mogą mieć właściwości lecznicze lub kosmetyczne (w zależności od konkretnego preparatu – nawilżające, dezynfekujące,przeciwzmarszczkowe, zwalczające cellulit, łuszczycę, zwalczające szkodliwe skutki promieniowania UV, likwidując przebarwienia etc.).

Zawartość ekstraktów.

 

  Czytaj dalej Ekstrakty roślinne- podział ze względu na główne składniki

Dermokosmetyki

Dbanie o kondycję skóry powinno się odbywać zarówno przy pomocy odpowiednio dobranej diety, regularnej aktywności na świeżym powietrzu, jak i stosowaniu właściwych kosmetyków.Czasami zwyczajne preparaty kosmetyczne nie wystarczają, aby pielęgnacja skóry była optymalna.

Wtedy na scenę wkraczają dermokosmetyki. Stanowią one połączenie farmaceutyków i kosmetyków. Zawierają one aktywne biologiczne substancje, a ich działanie (m.in. związane z nawilżaniem) potwierdzają badania dermatologiczne. Dermokosmetyki to nazwa, którą można stosować jedynie w stosunku do produktów działających miejscowo – kremów, maści czy balsamów. Preparaty takie nie funkcjonują
na rynku jako leki (wiąże się to z wysokimi kosztami proceduralnymi). Mimo to jednak cieszą się renomą, ponieważ w większości są sprzedawane w aptekach. Ich ceny również są odpowiednio wysokie. Do najpopularniejszych marek kosmetyków dostępnych w Polsce należą: produkty Vichy (służące zarówno pielęgnacji skóry, jak i włosów, w liniach dla mężczyzn i kobiet), produkty AVENE, produkty Eris Pharmaceris (kremy do twarzy, żele micelarne, peelingi, balsamy, ale także specjalne żele do higieny intymnej dla kobiet w ciąży i karmiących), La Roche Possay, Etiaxil (preparaty zwalczające nadpotliwość, lecznicze antyperspiranty), Dermika (kremy, peelingi, produkty do demakijażu), produkty Iwostin, Neutrogena, Eucerin (zalecane na przykład przy atopowym zapaleniu skóry), produkty Biovax do włosów, czy produkty Ziaja Med. Mimo, iż dermokosmetyki mają bardziej skoncentrowane działanie, to przy ich wyborze również należy kierować się składem. Nie każdy krem przeciwzmarszczkowy kupowany w aptece będzie korzystnie wpływał na kondycję naszej skóry. Ponad to – warto zachować ostrożność, jeśli dany kosmetyk zawiera mnogość substancji aktywnych.

Wyciągi ziołowe stosowane w kosmetyce

Zioła w kosmetyce są współcześnie powszechnie wykorzystywane. Po latach poszukiwania sztucznych zamienników coraz chętniej wracamy do naturalnych metod pielęgnacji. Wyciągi ziołowe są to substancje, które powstają w wyniku ekstrakcji danej rośliny (dowolnej jej części – od korzeni po kwiaty i owoce), przy pomocy naturalnego rozpuszczalnika (alkoholowego, wodnego lub olejowego). Następnie mieszankę destyluje się aż do uzyskania esencjonalnego roztworu. Wyciągi ziołowe mogą mieć bardzo wiele zastosowań, w pielęgnacji zarówno skóry, jak i włosów czy paznokci.

Rodzaje wyciągów.

Czytaj dalej Wyciągi ziołowe stosowane w kosmetyce

Kosmetyki zawierające kolagen morski – właściwości

Kosmetyki z kolagenem morskim stanowią szeroką gamę preparatów. Mogą służyć zarówno do pielęgnacji skóry, jak i włosów czy paznokci. W zależności od stężenia kolagenu w kosmetykach, mogą one być stosowane codziennie, lub podczas zabiegów w gabinetach specjalistycznych. Kolagen jest często nazywany „białkiem młodości”. Jednak w kosmetykach stanowi nie tylko czynnik odmładzający (choć w połączeniu z kwasem hialuronowym potrafi nie tylko zwalczać, ale i zapobiegać powstawaniu zmarszczek).

Właściwości kolagenu.

Czytaj dalej Kosmetyki zawierające kolagen morski – właściwości