Ekstrakty roślinne znajdują szerokie zastosowanie tak w kosmetyce, jak i w ziołolecznictwie. Czym są? To roztwory otrzymywane w procesie ekstrakcji danej części rośliny (kwiatu, owocu, łodygi, kory, korzeni, liści…) przy pomocy odpowiednio dopasowanego rozpuszczalnika. Najczęściej aby pozyskać ekstrakt roślinny wykorzystuje się alkohol etylowy, glikol propylenowy lub oleje roślinne. Wszystko zależy od rodzaju rośliny oraz od późniejszego przeznaczenia preparatu. A mogą one wykazywać różnorodne właściwości, zarówno lecznicze (w tym w chorobach skóry) jak i kosmetyczne (nawilżające, dezynfekujące, odżywiające czy wygładzające). Destylacja roztworu to dopiero początkowy proces pozyskiwania ekstraktu. Konieczne jest jeszcze krystalizowanie, czyli usunięcie składników niepożądanych, tak aby zachować samą esencję.

 

Ekstrakty

Ekstrakty mogą być oczywiście przyrządzane samodzielnie. Można jednak zaopatrzyć się w już gotowe kosmetyki wzbogacone o określony preparat – do cery są to rozmaite kremy, mleczka, toniki, sera, mgiełki. Istnieje co najmniej kilka klasyfikacji gotowych wyciągów. Jednym z istotniejszych (dla laików) jest podział ze względu na to, do pielęgnacji jakiej cery nadaje się dany wyciąg. I tak:

* do cery suchej zaleca się używanie ekstraktów nawilżających i odżywiających z : owsa (odżywiający, łagodzący podrażnienia, , z nasion peruwiańskiej rośliny Tara, z kwiatów nagietka). Dla cery suchej nie zaleca się preparatów zawierających alkohol.

* do cery tłustej – ekstrakty o właściwościach ściągających, oczyszczających, redukujących wydzielanie sebum (np. z lawendy, z brzozy, z rumianku, z lipy drobnolistnej),

* do cery z oznakami zmarszczek: ekstrakty z aceroli ( o dużej zawartości antyoksydantów, właściwościach wygładzających, przeciwzapalnych i nawilżających), z lucerny (tzw. retinol roślinny stymulujący metabolizm skóry, syntezę kolagenu), z liści rozmarynu (o silnym działaniu odżywiającym i antyoksydacyjnym, hamujący procesy fotostarzenia);

z liści miłorzębu (pobudzający krążenie krwi, lipolizę, wnikający głęboko w skórę); z kory dębowej;

* co cery trądzikowej – ekstrakt z aloesu (kojący, głęboko wnikający w skórę i regenerujący ją, łagodzący podrażnienia); z róży damaceńskiej (antysentyczny, przeciwzapalny, przyspieszający gojenie się ran), z liści brzozy brodawkowatej (dogłębnie oczyszczający, otwierający pory), z lawendy (działa ściągająco, reguluje wydzielanie sebum, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie);

* do skóry naczynkowej – wzmacniające odporność i elastyczność naczyń krwionośnych ekstrakty, stymulujące krążenie, lekko ściągające i przyspieszające proces gojenia (np. z liści winorośli, z rumianku pospolitego).

Korzystne właściwości ekstraktów.

Poza tym można zauważyć, że niektóre ekstrakty mają również właściwości korzystnie wpływające na koloryt skóry. Są to m.in. wyciągi: z korzenia lukrecji, z marchwi. Mimo jednak naturalnego pochodzenia warto zachować rozwagę w stosowaniu kosmetyków wzbogaconych o roślinne ekstrakty (w ten sposób unikniemy przykrych konsekwencji, jak reakcja alergiczna).

Udostępnij :)

Comments are closed.